Over

Toolbox Informatievaardigheden is een platform waar informatiespecialisten en docenten materialen (tools) kunnen vinden die geschikt zijn voor het samenstellen van een workshop Informatievaardigheden.

bronnen
handleiding
DISCLAIMER

In onze maatschappij wordt in toenemende mate een beroep gedaan op onze digitale vaardigheden en in het bijzonder vaardigheden om informatie te zoeken en te verwerken (21th century skills).
De Toolbox Informatievaardigheden is een project van Fontys Dienst Onderwijs en Onderzoek in samenwerking met Fontys Mediatheken (cq informatiespecialisten verbonden aan de Fontys instituten) en is in oktober 2014 gestart. De oplevering van de Toolbox staat gepland voor mei 2015.

De Toolbox komt tegemoet aan de behoefte aan overzichtelijk, aantrekkelijk en flexibel inzetbaar lesmateriaal voor het verzorgen van workshops en lessen Informatievaardigheden. Belangrijk is dat er ingespeeld wordt op actuele ontwikkelingen en gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologie en didactische werkwijzen. Het materiaal moet ‘just-in-time’ aangeboden kunnen worden en online toegankelijk zijn. Indien mogelijk wil men graag gebruik maken van materiaal met een Fontys-uitstraling.
Er is steeds meer vraag naar maatwerk en er is behoefte aan het kunnen arrangeren van een eigen workshop, niet alleen een standaard workshop die niet voldoende aansluit bij de wensen per opleiding.

In deze Toolbox is materiaal opgenomen met betrekking tot het scholen van studenten op het onderwerp Informatievaardigheden. In eerste instantie kan deze Toolbox gebruikt worden door informatiespecialisten en docenten binnen Fontys om workshops en lessen te arrangeren. Het uiteindelijke doel is om informatievaardigheden te embedden in het onderwijs en de materialen zelfstandig te kunnen gebruiken door alle studenten van Fontys.

Voor de navigatie binnen de Toolbox kan gebruik worden gemaakt van het menu in de bovenbalk, de uitgebreide zoekfunctie en de tagcloud voor materiaalsoort links onder in de balk. Daarnaast is een Handleiding beschikbaar, waarin aangegeven op welke manier de materialen uit de Toolbox gebruikt kunnen worden om een les of workshop te arrangeren. Ook kan direct op de afzonderlijke Leerdoelen gezocht worden.
Bij alle materialen is aangegeven op welke wijze deze is te downloaden en te verwerken in een eigen workshop Informatievaardigheden. Op deze manier blijft het origineel altijd op deze site beschikbaar, maar kunnen de gedownloade materialen aan de eigen wensen worden aangepast of opgenomen in een eigen productie.

Voor vragen over de Toolbox Informatievaardigheden en de opgenomen materialen: zie Contact.